Josep Vallverdú i Aixalà

El poeta lleidatà Josep Vallverdú celebra el seu centenari. És narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista català de llarga trajectòria en la literatura infantil i juvenil, a més de ser autor de més de dues-centes obres, entre elles: Trampa sota les aigües (1963), Rovelló (1969), En Roc Drapaire (1971), L’home dels gats (1972), Un cavall contra Roma (1976) i Bestiolari (2010) entre moltes altres obres més.

El 1945 es llicencia en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Durant molts anys exerceix de catedràtic d’institut i l’any 1960 publica la seva primera novel·la, El venedor de peixos. Per altra banda, Vallverdú ha traduït al català obres de Jack London, Jean Piaget, Edgar Allan Poe, Gianni Rodari i Oscar Wilde, mentre una trentena d’obres seves s’han traduït al castellà.

Ha estat denominat pòquer d’asos de la seva especialitat, juntament amb els també autors de narrativa juvenil i infantil, Joaquim Carbó, Sebastià Sorribas i Emili Teixidor. Però, també ha estat reconegut amb guardons com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2000 i el Premi Trajectòria. A més, el 2004 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.

Categoria
Literatura
Contacta amb l'artista: