Akira Yoshida & Lali Ayguadé

Akira Yoshida comença a ballar breakdance de manera informal amb els amics. Amb els anys, però, comença a competir i va obtenir més de 60 premis a Espanya, França i Àustria. Als 23 anys, fa una transició cap a la dansa contemporània i les arts escèniques per formar el duet Azala, de l’empresa Jordi Vilaseca. Ha treballat amb les companyies Hungry Sharks amb Hidden in Plain Sight; amb la companyia de Francisco Córdova Physical Momentum, amb l’obra To be; amb Roberto Olivan Performing Arts amb la seva producció, Cuculand Souvenir; i va crear Ahotsak amb Ziomara Hormaetxe.

Actualment, Yoshida s’ha fusionat amb la ballarina Lali Ayguadé, amb qui forma el duet Gizaki, per representar la seva última creació conjunta, Together to get there. Una peça on es troben dues persones i on la comunicació entre aquestes es canalitza a través de la dansa.

Lali Ayguadé es forma en música al Liceu i al Conservatori de Barcelona, i també en dansa a l’Institut del Teatre i a les escoles PARTS d’Anne Teresa De Keersmaeker. La ballarina ha treballat en diferents companyies i coreògrafs com Akram Khan, en sis dels seus espectacles. A més, ha ballat amb Roberto Olivan i la seva companyia Enclave i amb Hofesh Shechter, entre d’altres. Ha creat nombroses peces com Silencio, la qual va comptar amb l’ajuda de Wim Vandekeybus o el duet Zoom In, amb Radek Hewelt.

L’any 2005 va fer Twice Read, juntament amb el ballarí i coreògraf eslovè Anton Lachky, i entre el 2007 i el 2009 crea peces d’un format més petit amb l’acròbata i clown Joan Ramon Graell. L’any 2010 és nominada amb Excepcional dancer dels Premis de Crítica de Londres; com a Best Creator el 2014; com a Millor ballarina l’any 2016; i als Premis de la Crítica de Recomana.cat de Barcelona.

Contacta amb l'artista:
akirayoshida.prod@gmail.com

Articles relacionats

Enguany, FiraTàrrega ha agafat com a lema crucial d’aquest esdeveniment l’acció de passejar. Però, si ampliem la paraula, podrem veure-hi la universalitat que aquesta preserva.