Zoulikha Bouabdellah

Zoulikha Bouabdellah és artista visual. Nascuda a Moscou l’any 1977, actualment viu i treballa entre Casablanca i París. Videògrafa i artista plàstica, va dirigir l’any 2003 el vídeo Dansons, on fusiona els arquetips francesos i algerians executant una panxa, ballant al ritme de l’himne nacional francès. L’any 2005 participa en l’Africa Remix al Centre Pompidou i tres anys més tard és seleccionada per al festival Paradise Now! de la Tate Modern.

Bouabdellah ha exposat recentment al Mori Art Museum, al Brooklyn Museum, a la Menil Collection, al Museum für Moderne Kunst i al Centro Atlantico de Arte Moderno. Les seves instal·lacions, vídeos i dibuixos qüestionen icones, representacions dominants, motius i ornaments, tot juxtaposant-los a dinàmiques geopolítiques i qüestions globals vinculades als conflictes, la sexualitat o la condició de la dona.

L’artista ha estat guardonada amb el Premi Abraaj Capital Art, el Prix Meurice pour l’Art Contemporain i la Villa Medicis Hors les Murs. Les seves obres formen part de col·leccions públiques i privades a Europa, Àfrica, Orient Mitjà, Xina i Estats Units.

Categoria
Arts visuals
Contacta amb l'artista:

Articles relacionats

El Museu de l’Art Prohibit, a Barcelona, interpel·la la nostra capacitat de tolerància i consciència crítica amb obres d’artistes nacionals i internacionals que en algun moment han estat censurades, prohibides, denunciades o amenaçades per motius polítics, religiosos o socials.
L’artista Zoulikha Bouabdellah creix i es forma a Algèria fins que es trasllada a França l’any 1993. Les seves obres —instal·lacions, vídeos o dibuixos— qüestionen representacions dominants, icones, juxtaposant-les a dinàmiques geopolítiques o conflictes globals.
La llibertat de l’artista està determinada per un pacte social que antecedeix la llibertat mateixa. Així, la llibertat d’expressió, conjuntament amb la necessitat creativa, estableixen un pols de tensió amb certs aspectes de la moral cívica.