Lleida, 22 de març de 2024
Amb la identitat com a fonament que cal debatre, la revista Mangrana anuncia la sortida del seu desè número. A partir del 21 de març, coincidint amb l’inici de la primavera, la revista estarà disponible en format paper en tots els punts de venda oficials, que inclouen les principals llibreries, quioscos, supermercats i altres establiments arreu dels Països Catalans. En format digital, la revista també serà accessible a través del seu lloc web, mangrana.cat, i en diverses plataformes de lectura digital.
En aquesta ocasió, el contingut de la revista planteja diverses qüestions sobre la construcció de la identitat i encoratja les persones lectores a reflexionar sobre la seva pròpia identitat. Així mateix, posa l’accent en la representació que han tingut al llarg de la història coneguda alguns subjectes i la invisibilització d’altres. A través de l’editorial, fa una crítica als preceptes, normes i estructures que, en última instància, sostenen el relat hegemònic sociocultural basat en el binarisme.
D’aquesta manera, la revista acompanya les persones lectores en l’acollida de la diversitat sexual, de gènere i cultural a través de l’art. A partir de diferents mostres expositives, entrevistes en profunditat a artistes i articles d’opinió especialitzats, s’aborden espais de reflexió i pensament com els del constructivisme social, la (des)construcció social del gènere o l’efecte incapacitant del burca i altres formes de vel instaurades en determinades cultures.
Aquesta edició també inclou entrevistes a diferents artistes de Ponent, un reportatge en profunditat de l’exposició Pol Merchan. Pirates, faunes i dimonis, visitable a La Panera fins al 26 de maig, així com una crònica del festival Animac Diversity d’enguany. L’escultor Erik Schmitz Coll, l’artista multidisciplinari Joan Pere Massana, la cineasta Alba Cros o el fotògraf Llorenç Melgosa només són alguns dels artistes que participen en l’univers artístic d’aquest nou número.
En resum, aquesta nova edició de la revista pretén mostrar un ventall de realitats socials i artístiques i animar les persones lectores a qüestionar el sistema binari per acollir aquest mapa divers de possibilitats ple de significat i singularitats. Tal com qüestiona la seva editorial, diversitat o binarisme?
Tots els artistes que han participat en aquest desè número: Pol Merchan, Del LaGrace Volcano, Juan David Galindo Guarin, Mateo Maté, Pere Noguera, Daniela Ortiz, Martínez Bellido, Francele Cocco, Lurdes R. Basolí, Alba Cros Pellisé, Nora Haddad Casadevall, Isa Fontbona, Rada Akbar, Joanpere Massana, Erik Schimtz Coll, Gerard Mas, Jordi Baron Rubí, Llorenç Melgosa Alonso, Ricardo Pallejà Herrera, Raquel Alonso Mendiola, Ortésia Cabrera, Flóra Anna Buda, Daniel Sousa, Dean Hamer, Joe Wilson, Yegane Moghaddam, Levi Stoops, Daria Kashcheeva, Isabel Herguera, Barry J. C. Purves i la curadora Alexandra Llaudo.
Calendari de presentacions:
Durant el pròxim mes d’abril, la revista es presentarà per primera vegada a l’espai cultural i coworking La Nou d’Artesa de Segre i a Tarragona. En aquesta ocasió, i aprofitant les festivitats properes de Sant Jordi, la revista participarà en diferents fires, com la 6a edició de la Ponent FEST o la Diada del Llibre.
Sobre Mangrana:
La cooperativa editorial Mangrana és una iniciativa que té com a objectiu publicar en català, potenciar el pensament crític i promoure la creació artística i cultural del territori. Des del seu naixement el 2021, ha estat guardonada en dos ocasions: Millor Iniciativa Cooperativista de Ponent 2021 i millor reportatge de la premsa escrita 2023 als Premis Mila de Periodisme atorgats enguany. A més, amb la peça Origen, una acció performativa creada per Mangrana i dirigida coreogràficament per Sandra Macià, va ser seleccionada per participar en el 22è certamen internacional de dansa Burgos & Nueva York, en què va competir en la categoria Bailando con Piedras, celebrat també el 2023.
Per a més informació sobre Mangrana i subscripcions a la revista, podeu visitar la seva web, mangrana.cat.