TEDx Lleida ha finalitzat amb èxit el cicle Converses entre art i tecnologia. Evolució o revolució?, un esdeveniment que ha posat sobre la taula les possibilitats i reptes de l’avenç tecnològic aplicat a l’art. Al llarg de tres sessions, experts de prestigi han compartit experiències i idees per reflexionar sobre la simbiosi entre aquestes dues disciplines. L’èxit de l’edició, presentada per Jordi Gervás i moderada Antoni Pinent, fundador i director artístic de l’Intangible, ha consolidat TEDx Lleida com una plataforma d’inspiració i debat.
La primera sessió va tenir lloc el 27 de setembre i va ser protagonitzada per Sergio Sisques, fundador de StageLab Coop. i expert en disseny d’entorns multimèdia interactius. Amb una conferència inspiradora, va descriure la seva trajectòria professional, des dels seus inicis en el món tècnic fins a convertir-se en un referent en l’ús de la tecnologia al servei de l’art.
La seva ponència va aprofundir en la idea de democratitzar la tecnologia. Així, va destacar com eines tecnològiques com el programari lliure poden fer accessible la innovació a artistes i creadors de diferents disciplines. Sisques va posar èmfasi en els sistemes de gestió multimèdia multinode i la sincronització de dispositius per a l’escena, i va abordar aplicacions pràctiques com la realitat mixta i els entorns interactius. A més, va explicar com la cooperativa havia estat de gran ajuda per a companyies teatrals amb produccions digitals innovadores.
Alex Gasulla, director general de Domestic Data Streamers, va protagonitzar la segona sessió 18 d’octubre. Domestic Data Streamers és una empresa reconeguda per combinar dades amb disseny per generar impactes emocionals i socials. Psicòleg de formació, Gasulla va explorar com les dades es poden convertir en una eina per crear narratives poderoses que qüestionin i transformin realitats socials.
Durant la seva intervenció, Gasulla va destacar conceptes actuals com la “la dismòrfia del selfie”, un fenomen derivat de l’ús intensiu de filtres a les xarxes socials que afecta la percepció d’autovaloració personal. També va abordar com la seva empresa dona veu a qüestions socials invisibilitzades, com la discriminació, a través de projectes que mostren la realitat de manera transparent. La seva exposició va incloure exemples de col·laboracions artístiques que integren instal·lacions immersives i disseny d’espais per transmetre missatges clars i accessibles, trencant barreres entre disciplines.
La intervenció de Josep Giribert Torelles, artista i fundador de Calidos, va suposar la cloenda de l’edició d’enguany el 22 de novembre. La seva extensa carrera artística combina patrimoni, tecnologia i creativitat. Giribert va fer un recorregut per la seva trajectòria, des de les primeres exploracions en colorimetria, cibernètica i art geomètric fins a les seves instal·lacions lumíniques presentades en escenaris internacionals, com el festival Burning Man. A més, Giribert va compartir exemples del seu treball amb models 3D per preservar el patrimoni cultural, com les reconstruccions dels Vilars d’Arbeca i els estudis topogràfics del municipi de Tàrrega, recollits al llibre Topografia urbana de Tàrrega, segles XV, XVI i XXI.
A més, Giribert va reflexionar sobre la importància del color en la seva obra, un tema que ha estat el fil conductor de la seva recerca acadèmica i artística. Amb la seva experiència internacional, ha treballat amb comunitats artístiques per integrar el patrimoni natural i cultural en instal·lacions que emocionen i connecten amb el públic.
El cicle Converses entre art i tecnologia ha estat un espai de trobada per a creadors, pensadors i tecnòlegs, i ha obert noves perspectives sobre com l’art pot evolucionar gràcies a la tecnologia. A totes les sessions, les assistents van poder explorar altres espais a través de les ulleres de realitat virtual cedides per l’organització. Així, TEDx Lleida continua apostant per convertir la ciutat en un referent per al debat i la inspiració, i complir així la seva missió de difondre idees que valen la pena.