El Departament de Cultura i el de Salut de la Generalitat de Catalunya han posat en marxa la primera edició d’Eixart. Art i Salut, un programa innovador que té com a objectiu fomentar la col·laboració entre el món cultural i el sanitari en quatre centres d’atenció primària de Catalunya. Mitjançant un procés participatiu, Eixart proposa una sèrie d’intervencions artístiques en què pacients, família i professionals sanitaris esdevenen part activa en la creació d’un projecte artístic que cerca, a més d’un impacte estètic, un benefici social i emocional.
A Lleida, Gemma París ha estat seleccionada per dur a terme el projecte Als marges, que es desenvoluparà entre el Centre d’Art La Panera i el Centre d’Atenció Primària Bordeta-Magraners. Aquest projecte parteix de la necessitat de crear espais compartits per al diàleg, la creació i l’acompanyament emocional, especialment per a persones que experimenten soledat.
Gemma París és coneguda per la seva recerca en el camp de l’art interdisciplinari, i per la seva pràctica artística, que explora conceptes com la resiliència estètica, la natura i la relació entre espècies. Amb el dibuix com a eina especulativa central en el procés creatiu, l’artista explora temes relacionats amb la connexió emocional i intel·lectual entre els éssers vius i els espais que habiten. En els darrers anys, París ha treballat projectes similars en institucions destacades com el Museu Can Framis (Fundació Vila Casas), el Centre d’Art La Panera i el Museu d’Art Modern de Tarragona, entre d’altres.
Gemma París ha concebut la seva obra com un espai per compartir experiències vitals entre usuaris del CAP Bordeta-Magraners, artistes, professionals de la salut i de la investigació científica. En aquest projecte, l’art i la salut es fonen per generar un entorn on cada participant pot expressar-se, descobrir i alimentar-se dels coneixements d’altri, i així crear vincles que van més enllà de l’entorn hospitalari.
L’eix del projecte gira al voltant de dos elements fonamentals per a la comunitat lleidatana: l’agricultura i la costura. En aquests camps, Gemma París veu una oportunitat d’intercanvi i reflexió compartida, ja que ambdós han estat històricament molt arrelats a la regió i són representatius d’una tradició que implica treball en comunitat i paciència. La recerca serà comunitària, basada en tallers i trobades en què cada participant podrà compartir històries personals en relació amb el tèxtil i la botànica, i fomentar així un diàleg interdisciplinari entre persones de diverses edats, perfils i històries.