La Fundació Guillem Viladot – Lo Pardal torna a obrir la convocatòria Lo Niu, una residència artística que posa l’obra del poeta i artista agramuntí en diàleg amb la creació contemporània. Aquesta quarta edició manté l’esperit crític i experimental del projecte, i aposta per propostes amb mirada pròpia, vinculades tant al llegat de Viladot com al context social i rural d’Agramunt.
La convocatòria d’enguany, oberta fins al 15 de juny, convida persones creadores, investigadores i artistes de qualsevol disciplina a presentar-hi projectes d’investigació o creació. Les residències tindran lloc del 15 al 31 d’agost de 2025, i culminaran amb una exposició col·lectiva a la sala temporal de la fundació, acompanyada d’una dotació econòmica de 2.000 euros per projecte seleccionat.
La iniciativa compta amb el suport d’Òmnium Cultural Segarra-Urgell, la Fundació Joan Brossa i l’Associació Alba, i proposa generar un espai d’intercanvi i reflexió on la pràctica artística es connecta amb el territori i el pensament.
Una genealogia que creix
Aquesta nova edició se suma al rastre de les residències anteriors, que han anat teixint una genealogia de propostes vinculades a l’experimentació poètica, el paisatge i la recerca artística des d’un context rural i d’experimentació contemporània. El 2024, les artistes Aina Canyelles Lladó, Asensio Martínez Soler i Marta van Tartwijk van desplegar una recerca sensible i evocadora amb la mostra El joc. El somni. El fantasma, inaugurada a Lo Pardal el mes d’octubre. Una proposta fragmentària i subtil que indagava en els límits entre el cos, el símbol i la memòria.
L’any anterior, el 2023, el projecte col·lectiu seleccionat va donar lloc a l’exposició Lo new pub, una peça que dialogava amb l’univers viladotià des de l’oralitat, l’objecte i l’absurd connectant l’arxiu poètic de Viladot amb nous llenguatges materials i performatius.
Amb Lo Niu, el llegat de Guillem Viladot es manté viu, activant nous sentits i obrint espais de creació amb vocació pública, crítica i compromesa. L’obra de Viladot, marcada per la dissociació entre la paraula i la imatge, esdevé avui punt de partida per a nous projectes que qüestionen, reinterpreten o s’hi enfronten amb sensibilitat contemporània.
Si voleu saber com participar-hi o consultar les bases completes, només cal que feu clic aquí.
Per a més informació, també podeu visitar el perfil de @lopardal a Instagram o escriure a fundacioviladot@gmail.com.