Aleydis Rispa

Aleydis Rispa

Aleydis Rispa (Sort, Lleida, 1964) és una fotògrafa i professora catalana llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (UB) en l’especialitat d’imatge. Actualment, combina la creació artística amb projectes docents. Ha estat professora associada del departament de Disseny i Imatge i mestra del taller del laboratori de fotografia a la Facultat de Belles Arts de la UB. Així mateix, ha impartit cursos i tallers de fotografia en diferents escoles especialitzades. L’any 1989 va guanyar el Premi de Fotografia de la Biennal de Joves Creadors Europeus de l’Ajuntament de Barcelona. Des d’aleshores, ha exposat la seva obra, entre d’altres, a Barcelona, Lleida, Torroella de Montgrí, Sort, Castellbisbal, Tarragona, Osca, Saragossa, València, Madrid i París.

Els seus projectes han estat publicats en revistes especialitzades com Exit, Analog Mag, FV, Film und Foto, Photovision, Café Crème, European Photography o Camera Austria, i també en nombrosos catàlegs i llibres de referència. La seva obra està representada en diverses col·leccions. Entre d’altres, el Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya, el MNAC, la Fundació Vila Casas (Barcelona), la Fundación Arte y Tecnología (Madrid), la UNED (Madrid), la Universitat de Salamanca (Salamanca) i la Col·lecció Julio Álvarez Sotos (Saragossa).

A través del seu treball artístic s’enfronta directament amb els condicionants de la fotografiaː la representació i l’obvietat. Les seves imatges no són miralls de la realitat ni finestres, sinó espais plàstics. En aquests espais, lluny d’aportar elements, n’elimina per prescindir d’allò que la podria condicionar. Aposta per una fotografia d’essència, radicalː llum, objecte i empremta. En aquesta soledat, disposa el seu autolimitat catàleg de formes. Les seves fotografies no parlen de res ni de ningú. Hi ha qui vol fer parlar les imatges ampliant-ne la superfície, Rispa les fa cridar, i també les silencia reduint-les a la mínima expressióː l’absència, de paraules intel·ligibles.

Aleydis Rispa / Future landscapes, 2021 / FUTURE LANDSCAPES
Contacta amb l'artista:
aleydisrispa@gmail.com