Ines Doujak

Ines Doujak és una artista austríaca nascuda a Klagenfurt l’any 1959. La seva obra es caracteritza per utilitzar diferents suports visuals i sonors, fotografies i instal·lacions per tal de produir obres amb un rerefons antropològic. Això es pot comprovar a la performance Evviva il coltello!, exposada al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia l’any 2010, de la qual també es poden visitar el conjunt d’elements escènics que la documenten al mateix museu. La representació performàtica es va representar el 2 de setembre de 2010 i incloïa la presència d’un contratenor mudat amb un vestit rosa que recitava frases d’un llibre evangelitzador de l’Amèrica Llatina colonial. D’aquesta manera, l’artista feia referència a la utilització de la música culta com a instrument “civilitzador” per associar-lo a la submissió dels pobles indígenes.

En l’obra artística de Doujak, podem veure com l’artista indaga en les normes i com aquestes formen les nostres societats. Doujak busca reflectir en la seva feina la possibilitat d’un món heterogeni no sotmès necessàriament a jerarquies a través de temes com el racisme, el colonialisme i l’homosexualitat. N’és un bon exemple Siegesgärten, que es va instal·lar al Documenta 12 de la ciutat alemanya de Kassel del 16 de juny al 23 de setembre de l’any 2007. La instal·lació comptava amb una catifa de gespa de 17 metres de llargada on s’alçaven 70 paquets de llavors que denunciaven la darrera forma de colonialisme, la biopirateria. L’artista hi va conjugar motius i textos inspiradors per retractar temes com la biopirateria, el dret a la propietat de teixits humans, el porc domèstic i les patents en lloc de les bombes. Els visitants de la instal·lació van poder comprar reproduccions dels paquets de llavors a les botigues i llibreries de l’exposició Documenta 12 per 0,50 euros.

Categoria
Fotografia
Contacta amb l'artista:
inesdoujak@protonmail.com

Articles relacionats

El Museu de l’Art Prohibit, a Barcelona, interpel·la la nostra capacitat de tolerància i consciència crítica amb obres d’artistes nacionals i internacionals que en algun moment han estat censurades, prohibides, denunciades o amenaçades per motius polítics, religiosos o socials.