Juan David Galindo Guarin

Juan David Galindo va néixer a Bogotà l’any 1992 i es va graduar en Belles Arts i Disseny a l’Escola Massana. Actualment, està immers en el Programa d’Estudis Independents del MACBA, on continua desenvolupant la seva pràctica artística.

Galindo utilitza la performance, el vídeo i la instal·lació per articular els projectes artístics. El seu enfocament se centra a explorar la manera en què es manifesten les dinàmiques socials i globals en el moment present d’una acció, tant en el propi cos com en el col·lectiu que sorgeix en el context de l’obra.

Les seves obres es relacionen estretament amb el concepte de violència simbòlica, segons la definició de Pierre Bourdieu. Aquesta violència es manifesta com una forma indirecta de dominació exercida sobre aquells subordinats i que, d’alguna manera, són còmplices de la dominació que pateixen. A través del seu art, explora creences, dinàmiques, costums i idees que perpetuen estratègies de reproducció del poder.

L’objectiu del seu treball és evidenciar dinàmiques de llibertat paradoxal, i per dur-ho a terme es posiciona en diferents perspectives davant del concepte de poder: ja sigui autoritat, vigor, prerrogativa o assoliment, tot a través de la relació amb un grup o comunitat determinada.

Els projectes de Galindo s’activen mitjançant accions performatives, en què el seu cos es converteix en el centre visible de l’obra, o mitjançant dinàmiques controlades i guionitzades, en què el públic participa activament. Aquesta interacció entre l’artista i l’espectador crea un espai de reflexió i diàleg sobre les relacions de poder i de dominació en la societat contemporània.

Contacta amb l'artista:
juandavidgalindoguarin@gmail.com

Articles relacionats

‘Antibiografia’ es tracta d’una exposició itinerant que recorrerà diversos centres artístics durant el 2024. S’ha inaugurat recentment al Mèdol. Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, on podrà visitar-se a les Golfes de Casa Canals fins al 26 de maig.
El temps transcorregut fins ara ha organitzat les societats en unitats estereotipades, amb la qual cosa la brúixola cognitiva de les persones s’ha desenvolupat segons aquestes. Però qui som realment?