Revistes en català “ara i sempre”

Vilanova de Bellpuig, 1999

L’Ajuntament de Burriana, a València, ha demanat retirar les publicacions en català Cavall Fort, El Temps, Enderrock, Llengua Nacional i Camacuc de la biblioteca municipal com a mesura per acabar amb el “separatisme” i l'”adoctrinament”. Com a resposta immediata per evitar aquest moviment de censura, l’APPEC, l’ACPVE, Òmnium i Plataforma per la Llengua s’han vist obligats a mobilitzar-se i reclamar una onada de subscripcions a les revistes en català arreu del domini lingüístic. També, el president de l’APPEC, Germà Capdevila, ha afirmat que afrontaran la situació per la via judicial administrant un equip legal per a cadascuna de les revistes afectades i poder prendre accions legals en l’àmbit estatal i europeu.

El recordat cantautor valencià Ovidi Montllor deia que “Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense”. Avui dia ens trobem en una situació complexa, compromesa i que ens apel·la a totes les publicacions en català, ja que hi ha més de 200 revistes que s’editen als Països Catalans en aquesta llengua i Mangrana és una d’aquestes. En paraules de Xavier Antich, en representació de la Federació Llull, que engloba Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià: “A Borriana hem vist un exemple del que està passant als Països Catalans: l’extrema dreta ha utilitzat les institucions democràtiques per estendre la seva campanya d’odi contra una llengua i una cultura. Som davant un nou atac flagrant de la dreta i l’extrema dreta contra la nostra llengua i la nostra cultura o, dit d’una altra manera, censura en el 2023″. Per això, cal que agafem la paella pel mànec.

AIXAFEM EL FEIXISME / Pere Català /

Així doncs, Mangrana i aquestes més de dues-centes publicacions s’exposen a una corda fluixa a la qual hem de fer front, per això volem demostrar la nostra solidaritat amb les companyes i companys que fan possible aquestes revistes, que, com nosaltres, fan brotar la llengua viva i fan sentir la gent que la parla representada. Calen imaginaris per forjar la cultura i créixer agafats de la mà de la consciència, per això, ara més que mai, davant la repressió, solidaritat, acció i resistència. Ara més que mai, revistes en català!

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Articles relacionats

La censura sempre ha estat sinònim d’emprar la ‘contraevolució’, seu sobre les lleis i les desarticula com si aquestes fossin constituïdes en un paller i volessin a la primera de canvi.
M'interessa patrocinar aquesta secció