Coneix l’obra de Gemma París, guanyadora de la primera edició d’Eixart. Art i Salut

Igualada, 2000

El Departament de Cultura i el de Salut de la Generalitat de Catalunya han posat en marxa la primera edició d’Eixart. Art i Salut, un programa innovador que té com a objectiu fomentar la col·laboració entre el món cultural i el sanitari en quatre centres d’atenció primària de Catalunya. Mitjançant un procés participatiu, Eixart proposa una sèrie d’intervencions artístiques en què pacients, família i professionals sanitaris esdevenen part activa en la creació d’un projecte artístic que cerca, a més d’un impacte estètic, un benefici social i emocional.

A Lleida, Gemma París ha estat seleccionada per dur a terme el projecte Als marges, que es desenvoluparà entre el Centre d’Art La Panera i el Centre d’Atenció Primària Bordeta-Magraners. Aquest projecte parteix de la necessitat de crear espais compartits per al diàleg, la creació i l’acompanyament emocional, especialment per a persones que experimenten soledat.

Gemma París és coneguda per la seva recerca en el camp de l’art interdisciplinari, i per la seva pràctica artística, que explora conceptes com la resiliència estètica, la natura i la relació entre espècies. Amb el dibuix com a eina especulativa central en el procés creatiu, l’artista explora temes relacionats amb la connexió emocional i intel·lectual entre els éssers vius i els espais que habiten. En els darrers anys, París ha treballat projectes similars en institucions destacades com el Museu Can Framis (Fundació Vila Casas), el Centre d’Art La Panera i el Museu d’Art Modern de Tarragona, entre d’altres.

Als marges, Gemma París.

Gemma París ha concebut la seva obra com un espai per compartir experiències vitals entre usuaris del CAP Bordeta-Magraners, artistes, professionals de la salut i de la investigació científica. En aquest projecte, l’art i la salut es fonen per generar un entorn on cada participant pot expressar-se, descobrir i alimentar-se dels coneixements d’altri, i així crear vincles que van més enllà de l’entorn hospitalari.

L’eix del projecte gira al voltant de dos elements fonamentals per a la comunitat lleidatana: l’agricultura i la costura. En aquests camps, Gemma París veu una oportunitat d’intercanvi i reflexió compartida, ja que ambdós han estat històricament molt arrelats a la regió i són representatius d’una tradició que implica treball en comunitat i paciència. La recerca serà comunitària, basada en tallers i trobades en què cada participant podrà compartir històries personals en relació amb el tèxtil i la botànica, i fomentar així un diàleg interdisciplinari entre persones de diverses edats, perfils i històries.

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Articles relacionats

Patricia Bofill exposa tres obres de la seva sèrie ‘Mudar la Piel’ a l’exposició col·lectiva ‘Perpetuum Mobile’, a Logronyo fins al 6 de febrer.
El terme ‘colonialisme’ neix d’una realitat profunda i arrelada en nosaltres, en la nostra psique, en els nostres fets, passats i presents. Tanmateix, com es poden transcendir les alteritats hegemòniques?
If architecture has been defined as the art and technique of design and building, then unearthing architectures is the decolonial analytical and activist practice that aims to uncover the financialization of culture.
Eufònic i Lo Pati obren la convocatòria per a la residència artística 2025. Les sol·licituds poden presentar-se fins al 8 de gener.
Barcelona Producció 2025 fa públics els projectes guanyadors. Consulta el format de les obres i les dates expositives.
La Xarxa TEJA llança el Programa de Residències d’Emergència 2025 per oferir refugi temporal i creatiu a artistes i persones que treballen en l’àmbit de la cultura de Cisjordània i Jerusalem. Les sol·licituds podran presentar-se fins al 31 de desembre.
TEDx Lleida ha finalitzat amb èxit el cicle ‘Converses entre art i tecnologia. Evolució o revolució?’, amb convidats com Sergio Sisques, Alex Gasulla i Josep Giribert.
La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya reuneix 721 films de 71 països i explora la connexió entre humans i animals amb el lema “We, Animals”.
Tot a punt per a la 7a edició del Festival ECOSS, que tindrà lloc els dies 21 i 22 de novembre a la Fabra i Coats i el 13 de desembre al Centre Cívic Casa Golferichs.
FiraTàrrega i l’Institut Ramon Llull anuncien els dos seleccionats per a Hivernem 2025: Pau Masaló i Albert Chamorro, que desenvoluparan les seves obres per presentar-les a FiraTàrrega.
El festival barceloní inaugura la seva 31a edició el 14 de novembre amb ‘Dahomey’ de Mati Diop i s’estendrà fins al 24 de novembre.
La cooperativa editorial Mangrana celebra el seu tercer aniversari al museu Morera amb una presentació inèdita.
M'interessa patrocinar aquesta secció