Consulta totes les convocatòries per a residències d’enguany a Konvent 

Igualada, 2000

Les residències Konvent són una plataforma d’ajuda a persones artistes i creadores que ofereix espais de concentració idonis per a la investigació artística a l’antiga colònia tèxtil Cal Rosal. Enguany, se’n proposen 9 per aprofundir en diferents temàtiques contemporànies amb dates específiques per a cadascuna, totes amb data límit al març.

Konvent AI
Del 17 al 30 de juny 
Data límit: 14 d’abril

El programa de residència Konvent AI busca reunir persones del món de l’art, de la ciència, del pensament, de l’escriptura i de la pedagogia que facin servir tècniques d’aprenentatge automàtic o dades explícites en el seu treball creatiu. 

L’objectiu és crear espais de recerca, intercanvi de coneixements i experimentació sobre l’impacte d’aquestes tecnologies en la creació artística, així com la promoció del diàleg sobre temes com l’ètica de la intel·ligència artificial, el posthumanisme i la relació entre tecnologia i art. La jornada pública per mostrar el treball en procés serà el 29 de juny.

Consulta’n les bases en aquest enllaç o inscriu-t’hi a través del formulari.

Konvent Moda
Del 17 al 30 de juny
Data límit: 14 d’abril

La moda global es caracteritza avui dia pel domini de marques elitistes i crítiques cap a l’excentricitat. Tot i que les presentacions d’alta costura són luxoses i excèntriques, també són un focus d’atracció per a expressions performatives i originals. Konvent Moda inicia un programa de residències per donar suport a projectes audaços, polítics i atrevits en el camp de la moda.

L’experiència va dirigida al sector del disseny i tot el que envolta el món de la moda en general, com la filosofia, el periodisme, l’estilisme, la perruqueria, el maquillatge, la il·lumianció i la fotografia, entre d’altres.

Consulta’n les bases en aquest enllaç o inscriu-t’hi a través del formulari.

Konvent Circ
Del 8 al 21 de juliol
Data límit: 19 de març

Konvent Cirk és un espai dedicat a la investigació, creació i exhibició de propostes de circ contemporani que aposten per nous llenguatges i formats. Des de la seva fundació el 2020, se centra en projectes que enriqueixin el discurs artístic, tot valorant idees en desenvolupament, aventures innovadores i complicitat irreverent amb el públic. L’objectiu és impulsar el circ contemporani a la regió del Berguedà i promoure així la descentralització cultural dels grans nuclis urbans.

Aquesta residència va dirigida a artistes, companyies de circ, performers i persones que treballen amb el cos, sense que importi la seva experiència en la disciplina circense. Els projectes presentats poden trobar-se en qualsevol etapa de desenvolupament, excepte a la fase final de residència tècnica, a causa de limitacions d’infraestructura i equip tècnic. En aquest mateix marc, s’organitzarà un petit festival i Open Studios el divendres 19 o el dissabte 20 de juliol en què els residents tindran l’oportunitat de mostrar el treball o procés al públic.

Consulta’n les bases en aquest enllaç o inscriu-t’hi a través del formulari.

Segona edició del festival de circ Kontrast (abril de 2022) / Foto: PEP BOSCH

The Word for the World is Forest: Resiliència a l’albor del col·lapse
Del 12 al 15 d’agost
Data límit: 14 d’abril

La novel·la de ciència-ficció d’Ursula K. Le Guin presenta un futur distòpic en què els habitants de la Terra colonitzen altres planetes i que explora temes com l’imperialisme, el racisme, la violència i les dinàmiques socials al nou món. Aborda qüestions com ara identitat, cultura, vida contemporània, capitalisme, vida cívica, conflictes i fronteres, entre d’altres. 

La residència s’adreça a artistes i persones relacionades amb el món del pensament, del comissariat i de la creativitat de diversos àmbits i tindrà una mostra oberta al públic el dissabte 24 d’agost. 

Consulta’n les bases en aquest enllaç o inscriu-t’hi a través del formulari.

Konvent Suralita
Del 12 al 15 d’agost o del 2 al 5 de setembre
Data límit: 14 d’abril

Per tercera vegada, KONVENT i SURALITA obren la convocatòria per a residències de creació, investigació i experimentació en projectes musicals i d’art sonor, amb intercanvi d’espais de creació a Suralita (Manacor, Mallorca). Aquesta beca conjunta entre tots dos centres ofereix una setmana de residència a Konvent i una altra a Suralita.

Va dirigida a artistes individuals o grups (màxim 3 persones) que investiguin la simbiosi entre música, art sonor, arts vives, visuals i entorn rural. Els projectes han de plantejar algun element de recerca creativa, cerca de nous llenguatges i exploració de noves possibilitats d’expressió i creació. L’objectiu dels projectes ha de ser l’experimentació creativa, l’assaig i error, i no la producció d’un espectacle. Les dates de l’estada a Suralita es pactaran més endavant.

Consulta’n les bases en aquest enllaç o inscriu-t’hi a través del formulari.

Artistes africanes i/o afrodescendents
Del 2 al 5 de setembre
Data límit: 14 d’abril

Des de Konvent, es llança aquesta convocatòria adreçada a artistes i persones del sector cultural afrodescendents i/o africanes que ofereix un espai per als projectes que vulguin desenvolupar o ja estiguin duent a terme per tal de construir nous ponts i donar veu a un col·lectiu que ha estat marginat històricament. En aquest sentit, es prioritza la cultura des d’una perspectiva afrodescendent i africana descentralitzant-la dels centres urbans i reconeixent el privilegi propi com a comunitat majoritàriament blanca. Aquest col·lectiu pot optar a qualsevol de la resta de residències que ofereix Konvent, però ens interessa destacar-ho especialment a causa del deute que hi ha amb la negritud.

Aquesta residència va dirigida a artistes o persones creatives de qualsevol àmbit i disciplina (música, teatre, performance, arts plàstiques, audiovisuals, gastronomia, artesania o escriptura, entre d’altres), així com del sector del pensament, que se centrin en la cultura africana i/o afrodescendent.

Consulta’n les bases en aquest enllaç o inscriu-t’hi a través del formulari.

GASTRONÒMICS
Del 20 de setembre al 13 d’octubre
Data límit: 14 d’abril

La convocatòria GASTRONÒMICS és un lloc dedicat a replantejar la gastronomia on els actes es converteixen en rituals, la literatura gastronòmica és una font d’inspiració i la sobirania alimentària és l’essència de l’exploració.

En aquesta experiència, la filosofia s’entrellaça amb els sabors, els paisatges, amb les històries, i vincula les generacions passades amb les futures. Les persones interessades poden unir-s’hi per crear un espai acollidor i descobrir el poder transformador de la gastronomia.

La residència fa una crida persones del sector culinari, artístic, periodístic, fotogràfic i filosòfic, així com del pensament i l’escriptura.

Consulta’n les bases en aquest enllaç o inscriu-t’hi a través del formulari.

Konvent Artista
Del 30 de setembre al 27 d’octubre
Data límit: 14 d’abril

Konvent Artista emergeix com una extensió del projecte cultural Konvent, amb el propòsit de fomentar el pensament i la producció en les arts plàstiques, audiovisuals i cinematogràfiques. Des del 2021, ha organitzat diversos esdeveniments relacionats amb el cinema i ha establert una línia curatorial independent a través d’exposicions. Neix d’un compromís amb la imatge, especialment la provinent de la plàstica o el cinema.

El 2024 continua amb una convocatòria de residència de llarga durada per donar suport a la creació i investigació artística, i que posa èmfasi en la necessitat de temps, profunditat en el procés creatiu i integració comunitària.

La convocatòria va dirigida a artistes plàstics, audiovisuals i cineastes en totes les formes. Es valoraran especialment propostes experimentals i crítiques, susceptibles de no encaixar en marcs institucionals convencionals. Se seleccionaran un o dos projectes, a més d’oferir una plaça específica per a ceramistes aquest any.

Consulta’n les bases en aquest enllaç o inscriu-t’hi a través del formulari.

Horticultura, jardineria i paisatge
De l’1 de maig al 30 d’octubre
Data límit: 14 d’abril

Konvent se centra en la contextualització de l’entorn on es troba, el Berguedà, una regió entre muntanyes i planes. Per això, promou la residència/voluntariat d’horticultura, jardineria i paisatgisme, en què convida a conviure i cuidar l’hort, el jardí i l’hivernacle del maig a l’octubre. Durant aquesta residència, es busca cultivar aliments orgànics, fomentar la biodiversitat i crear espais verds mitjançant la investigació i la naturalització. Es treballa en el manteniment de plantes autòctones i l’adaptació a canvis climàtics, tot prioritzant l’ús eficient de l’aigua. La residència implica tres hores diàries de dedicació a l’hort, el jardí i l’hivernacle, i ofereix l’oportunitat de col·laborar amb l’equip de Konvent en el desenvolupament i cura de l’espai verd.

Aquesta residència va dirigida a persones que tinguin interès i coneixement en l’horta i la jardineria en clau de filosofia, arquitectura, neurociència i biologia, entre d’altres.

Consulta’n les bases en aquest enllaç o inscriu-t’hi a través del formulari.

Les condicions de les residències inclouen un preu de 15 € per dia/resident, que cobreix allotjament, estudi, ús d’instal·lacions del Konvent, accés a esdeveniments i tutories individuals amb professionals del sector. A més, s’ofereixen beques d’ajuda a la creació artística a través del suport econòmic.

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Articles relacionats

Ens trobem a Cal Rosal, una antiga colònia tèxtil al costat del Llobregat nascuda a final del segle XIX i abandonada fa 30 anys, amb diferents naus i un edifici avui central, que havia exercit la funció de convent.
M'interessa patrocinar aquesta secció