Ja es pot visitar la nova exposició Després del vendaval. Rehabitar les esquerdes des de l’acció col·lectiva del centre Santa Mònica fins al 12 de gener de forma totalment gratuïta. Aquesta mostra destaca pel seu caràcter col·lectiu i activista, i és comissariada per Tere Badia, Irati Irulegi (Idensitat) i Montserrat Moliner. L’exposició reuneix set col·lectius locals –Agitació Diska, DU-DA, La Creatura, LAC – Laboratori d’Art Comunitari, Sindillar/Sindihogar, Sitesize i TritiTrans Trans Trans–, els quals han treballat durant deu mesos per presentar una vintena de propostes.
La mostra aborda una diversitat de temes urgents i complexos, des de la sobirania de la mort i l’aigua fins a l’accés a subvencions artístiques, la renda bàsica universal, el dolor crònic, la malaltia mental i el treball sexual. Aquestes qüestions, que travessen el teixit social i polític actual, són tractades mitjançant un enfocament que combina tant pràctiques polítiques com poètiques, amb la qual cosa desafia la violència sistèmica i subverteix les normes establertes. Així, l’exposició convida a reflexionar sobre els conflictes socials contemporanis i la importància de l’acció col·lectiva.
Un dels eixos centrals de l’exposició és la creació d’espais oberts al debat i a la participació ciutadana. A la primera planta del centre, una àrea de consulta de fanzins, en col·laboració amb La Fanzinoteca, ofereix un recorregut per les pràctiques artístiques grupals i activistes catalanes, des de les Olimpíades del 1992 fins a l’actualitat. Alhora, una cronologia col·lectiva iniciada als tallers participatius d’Iconoclasistes roman oberta a noves aportacions al llarg de l’exposició.
Al pis superior, l’espai sub rosa es presenta com un lloc per a l’intercanvi dialèctic d’idees controvertides de manera anònima i confidencial. Aquest espai acollirà diversos agents i entitats que debatran sobre temes com l’ocupació, la tecnodesobediència, els marges socials i la renda bàsica universal, tot promovent la trobada entre posicions diverses i enfrontades.
A més de les instal·lacions, l’exposició compta amb un extens programa d’activitats que enriquirà el diàleg entre art i activisme. Participen en aquest programa col·lectius i esdeveniments com ara TOPLAP, el festival Mixtur, el grup de recerca Cosmografies, el Festival IndiFest i el Festival IF, que amplien l’oferta artística i obren noves vies de reflexió.