Daniela Ortiz

Daniela és una artista que utilitza les seves obres per tractar temes com la immigració, la nacionalitat, el treball, les diferències entre classes socials i les qüestions de gènere per analitzar i mostrar de forma crítica el poder colonial, capitalista i patriarcal. El seu enfocament artístic ha estat exhibit a festivals i exposicions tant a Espanya com al Perú i a Los Angeles, tant de forma individual com col·lectiva.

Els seus projectes i investigacions recents aborden el sistema de control migratori europeu, el vincle amb el colonialisme i els mecanismes legals creats per les institucions europees per poder exercir violència contra les poblacions migrants i racialitzades. També ha desenvolupat diversos projectes sobre la classe alta peruana i la seva relació d’explotació amb les treballadores domèstiques. Recentment, el seu fer artístic ha tornat a centrar-se en allò visual i manual fent treballs en ceràmica, collage, dibuix i altres formats com els llibres per a infants amb la intenció d’allunyar-se de les estètiques conceptuals eurocèntriques.

La vida i l’obra de Daniela han estat marcades per l’adversitat. Residint a Barcelona fins al juliol del 2020, va haver de tornar al Perú a causa d’una campanya xenòfoba. Abans de la seva partida, Daniela ja havia enfrontat atacs per les seves opinions a les xarxes socials, especialment per les seves crítiques al colonialisme espanyol i la seva relació amb el racisme i les lleis migratòries a Espanya.

Davant d’aquesta situació, Daniela va haver de recórrer a l’ajuda de l’ONG Front Lines Defenders per facilitar-ne la sortida d’Espanya, destacant el missatge i l’activisme que tant la caracteritzen en la pràctica artística.

Contacta amb l'artista:
danillaortiz@gmail.com

Articles relacionats

‘Antibiografia’ es tracta d’una exposició itinerant que recorrerà diversos centres artístics durant el 2024. S’ha inaugurat recentment al Mèdol. Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, on podrà visitar-se a les Golfes de Casa Canals fins al 26 de maig.
El temps transcorregut fins ara ha organitzat les societats en unitats estereotipades, amb la qual cosa la brúixola cognitiva de les persones s’ha desenvolupat segons aquestes. Però qui som realment?
Aquest mes de maig celebrem el primer aniversari d’Ingrid Guardiola com a directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, un espai dedicat a l’art que es projecta com a centre de recerca, creació, pensament i vida per mitjà de la mediació amb el jovent, artistes, creadores i comissàries locals i dels projectes educatius.