El nou número de la revista ‘Mangrana’ no us deixarà indiferents

Lleida, 1983

Lleida, 21 de juny de 2024

L’editorial cooperativa Mangrana treu a la venda l’onzè número, carregat de misteri. Dedicat a l’estudi de la mística a través de l’art, aquesta edició no deixa en absolut indiferent. La necessitat d’entendre la transcendència ha portat les persones que la impulsen a fer-se preguntes a través de l’obra i la pràctica de diferents artistes.

Amb aquest guiatge, han entrevistat la tarotista, mèdium, escriptora i artista visual Amor Estadella Puigverd, que recentment ha publicat la segona edició del llibre I llavors em va dir. Un nou concepte del tarot amb les cartes majors reinterpretades. A través d’aquest viatge, que transcendeix la semiòtica de la mediumnitat, l’artista desgrana, una a una, les voluntats de la vida i del destí. 

Amb Albert Minoves, artista visual veneçolà i resident a la ciutat de Balaguer, les preguntes tenen a veure amb els contrastos entre llum i foscor. A través d’aquests dos elements essencials, que amb l’artista es tornen pictòrics i colorits, la revista s’endinsa en un univers particular i metafísic, en què no només es tracta de contemplar paisatges i formes de vida naturals, sinó d’entendre els codis (del) més enllà.

Amb un reportatge en profunditat sobre el museu Morera, el lector s’endinsa en el món de l’inconscient a través dels artistes del surrealisme català amb «fòbia a la lògica». També connecta amb el sagrat a través de l’abstracció geomètrica amb el descobriment de la pionera de l’abstracció Hilma af Klint, qui va ocultar la seva obra durant més de vint anys amb la convicció que els seus coetanis no podrien copsar-la. 

Excepcionalment, aquesta edició inclou un petit assaig sobre el comportament del foc en els ecosistemes, al qual es pot accedir digitalment a través d’un QR al final de la revista. A Foc i natura: nirvana o apocalipsi, una jove científica ens aproxima al concepte de nirvana des d’una doble mirada, racional i mística.

En definitiva, si en el darrer número qüestionaven el binarisme com a model i proposaven acollir la diversitat com a símbol identitari, en aquesta ocasió proposen transcendir el jo matèric per entrar en la residència col·lectiva del diví a endevinar què hi hauria a l’altre costat de l’experiència humana. ¿Està tothom preparat per connectar el tangible amb l’intangible, el conscient amb l’inconscient, l’espai físic amb el metafísic?

Presentacions:

Cloenda de l’exposició d’Albert Minoves Metàfores de la llum amb presentació del nou número de la revista Mangrana

  • Dia: dissabte 22 de juny
  • Lloc: Museu de la Noguera (Balaguer, Lleida)
  • Hora: 12 h

Participació a la fira FESS RURAL 2024 amb presentació del projecte cooperatiu 

  • Dia: dissabte 13 de juliol
  • Lloc: Vall del Corb (Tarragona)
  • Hora: tota la jornada

Sobre Mangrana:

La cooperativa editorial Mangrana és una iniciativa que té com a objectiu publicar en català, potenciar el pensament crític i promoure la creació artística i cultural del territori. Des del seu naixement el 2021, ha estat guardonada en dos ocasions: Millor Iniciativa Cooperativista de Ponent 2021 i millor reportatge de la premsa escrita 2023 als Premis Mila de Periodisme atorgats enguany. A més, amb la peça Origen, una acció performativa creada per Mangrana i dirigida coreogràficament per Sandra Macià, va ser seleccionada per participar en el 22è certamen internacional de dansa Burgos & Nueva York, en què va competir en la categoria Bailando con Piedras, celebrat també el 2023.

Per a més informació podeu descarregar-vos el dossier de premsa que trobareu aquí.

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Articles relacionats

Quin és el misteri de l’existència? Som lliures les persones o hi ha un mapa traçat en origen, allò que anomenem destí? Descobreix-ho amb nosaltres en aquest nou número de la revista.
M'interessa patrocinar aquesta secció