SÒNIA ALINS. ‘Oceànides’, del mite al placer gráfic

Els relats visuals de l’artista lleidatana desembarquen a la galeria d’art contemporani Contemporary by U al nord de l’illa de Taiwan.

“Perquè hi ha tres mil tres filles de l’Oceà de pulcres turmells que estan escampades per tot arreu, i en tots els llocs serveixen a la terra i a les aigües profundes, filles glorioses entre les deesses”

(Hesíode. Teogonia. Grècia, 700 aC.)

Oceànides, la nova exposició individual de l’artista lleidatana Sonia Alins, va presentar-se el dia 21 d’octubre a la galeria d’art contemporani Contemporary by U de Taipei (Taiwan). L’obra, que mostra la faceta més entranyable i experimentada de l’artista, consta de vint-i-sis noves peces que podran visitar-se al nord de la República de la Xina fins al 6 de gener de 2022. Aquests relats gràfics emmarcats dins de la sèrie Dones d’aigua, que va iniciar-se el març de 2014 amb motiu del Dia Internacional de la Dona i que reivindicava la situació de les dones a través de l’element humit, esdevenen una oda a la feminitat, a la maternitat i a l’amor, però també a la natura, per la seva importància a recuperar la pau interior i l’harmonia en la vida de les persones. En paraules de l’artista: “A través d’Oceànides intento traslladar un espai de felicitat i d’harmonia a les persones, al mateix temps que em mostro tal com soc: aigua”. Així, una sèrie que va iniciar-se amb la història d’unes dones que demanaven ajuda a l’aigua, ara flueixen en aquest mateix element.

El món “aquàtic” de l’artista

Coneguda fins fa pocs anys pels seus treballs com a il·lustradora freelance, actualment roman dedicada en exclusiva i plenament al seu art, així com a expressar allò que considera indispensable. “El meu art s’alimenta de la meva vida personal i de la meva experiència, del que soc, dona i mare, i del que sento, tranquil·litat i plaer”, explica.

Coralls d’aigua, fons marí, tonalitats celestes, són només alguns dels elements que caracteritzen l’obra de l’artista. Observant-la detingudament, podries creure’t capaç d’intuir-ne el secret, però mai per acabar-lo tocant o senzillament descobrint. Representant aquest univers “aquàtic” i darrere un plàstic durador de polipropilè (parcialment cristal·lí i entre transparent i translúcid), s’hi estan fils, teles, plomes, gomes de cabell o trossos de plàstic. Al mateix temps, manifesta que, en els relats de la mitologia grega i concretament en el de les Oceànides, sempre troba una font d’inspiració, ja que sempre ha tingut la necessitat d’explicar històries. Part indispensable dels mites, les Oceànides han estat venerades com a genis femenins de les fonts, dels mars, dels rius i dels llacs, però també dels boscos i de les muntanyes. A través dels seus dons, han proveït grans deïtats gregues i han sabut gaudir dels secrets més grans de la Terra i de l’aigua. Aquest guarir i fluir de les nimfes filles d’Oceà i Tetis és el mateix guarir i fluir que acaba impulsant el traç genuí de l’artista. Avui dia, i a diferència d’altres, la mitologia grega segueix present pel seu color i vida; així mateix, l’obra de l’artista que, en paraules seves: “Penso que, a través d’aquesta obra, els visitants s’enduran la meva ànima”.

Calm // Foto: SUSANA MARTÍNEZ

Lleida, la Xina i el món

Les obres de Sònia Alins han estat publicades a USA, Japó, Itàlia, Escòcia o Alemanya i han estat premiades en diversos certàmens internacionals: 2 Gold Medals a Le Salon des Beaux Arts 2017 (SNBA, França); l’Award of Excellence als certàmens Communications Arts Illustration Anual 2019 i 2021 (USA), o el Gold Award al Global Illustration Award 2018 (Frankfurt Book Fair, Alemanya). També ha exhibit arreu del món: Hongria, Índia, Corea del Sud o la Xina. Així mateix, les seves xarxes socials responen a un gran tràfic i a un gran nombre de seguidors. Només al seu compte d’Instagram actualment té 41 mil seguidors, i algunes plataformes i mitjans dedicats a l’art de la talla d’Ignant o Colossal han compartit la seva obra.

A través d’aquesta obra, els visitants s’enduran la meva ànima

Explica que molt probablement va ser arran del treball que té publicat a la xarxa Behance que li va arribar el seu primer contacte i encàrrec del continent asiàtic: “Va ser fa uns anys arrel de les meves il·lustracions publicades al llibre infantil El drac i la princesa”. Situada a Xangai i a Hangzhou, la cadena d’acadèmies d’art Artspire va encarregar-li uns relats audiovisuals infantils sobre mestres de l’art europeu, un èxit pel qual va rebre el premi Junceda de l’Associació d’il·lustradors de Catalunya (APIC) el 2013. Després d’aquesta col·laboració, el 2015 la van convidar a Xangai, a ella i també a la seva parella sentimental i professional, l’il·lustrador Juanjo Barco, perquè de manera conjunta fessin un taller sobre Picasso.

Des d’aleshores, la seva relació amb la Xina només ha fet que créixer. Explica l’artista que la manera en què a la Xina conceben l’art s’assembla molt a la seva pròpia: essencialista. A més, segons opina, la cultura i l’art xinés estan en una cerca constant de la bellesa i l’equilibri, molt més subtil, potser, que en l’art europeu. Aquesta semblança vers el motiu de l’art, creu que afavoreix la bona relació que tenen en l’actualitat. Sobre l’eclosió artística i l’impacte que ha generat la seva obra en la gent, pensa que és quelcom que no es pots controlar i que és com l’aigua, que ha d’arribar a tot arreu.

The boys of the rocks // Foto: SUSANA MARTÍNEZ

Galeria Contemporary By U

Situada a una de les zones de més proliferació artística de la ciutat de Taipei (al nord de l’illa de Taiwan), Contemporary by U és una galeria especialitzada en art contemporani, de carrer i pop. Artistes asiàtics de renom com Yayoi Kusama, Yoshitomo Nara o Takashi Murakami, l’Andy Warhol japonès, han exposat fins ara a la galeria. Així mateix, artistes occidentals de la talla d’Adam Lister, KAWS, Mr. Brainwash, Cleon Peterson o Banksy, acollint obres d’una gran varietat estilística i territorial.

Construït a partir de matèries primeres com la fusta, el metall i les pedres, l’espai, en forma de U, s’adapta cada temporada per albergar les diferents propostes artístiques, que arriben d’arreu del món per donar a entendre que l’art sempre envolta la vida. La seva galerista manifesta que: “Tot podria ser art; d’això tracta l’art contemporani”.

Fundadora i directora de Contemporary by U, Yvonne Liao va nàixer i créixer en una família asiàtica de tradició. Malgrat que sempre va tenir el somni de ser artista, això la va fer conviure amb una forta oposició per part de la seva família, i a mesura que aquest somni es difuminava, s’anava (re)convertint en galeria. Tot i això, ha dedicat la seva vida a la indústria de l’art, treballant durant anys a la casa de subhastes internacional Christie’s. Això l’ha permès traslladar la seva experiència i motivació al seu projecte més íntim i personal: la galeria. Així mateix, traslladar-hi la seva visió: “Poder fer art rodejada dels meus excol·legues i clients i fer-ho sense etiquetes de preu i sense límits”.

Essence // Foto: SUSANA MARTÍNEZ

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Artistes relacionats

M'interessa patrocinar aquesta secció