Ignacio Acosta és un artista i investigador de Xile que treballa amb la fotografia i el vídeo en territoris afectats per les indústries extractives. Actualment, viu entre Londres i Jokkmokk, Suècia. La seva pràctica, de caràcter col·laboratiu i multidimensional, inclou instal·lacions espacials que busquen connectar les audiències amb qüestions crítiques i complexes relacionades amb la terra i la seva explotació.
Acosta treballa en llocs vulnerables a causa de l’explotació ecològica, la intervenció colonial i la capitalització intensiva. El seu interès se centra a entendre els llocs i paisatges que, tot i ser sovint ignorats, tenen una importància global. Els seus projectes es desenvolupen principalment entre el seu país natal, Xile, i el Sápmi suec, i aborden la resistència a la fragmentació territorial causada per les indústries extractives i la “transició verda”. A través d’un enfocament artístic i documental a llarg termini, utilitza metodologies específiques per llocs desenvolupades amb les comunitats locals. Amb l’objectiu d’oferir noves formes d’examinar l’ecologia global mitjançant coneixements locals i indígenes, Acosta genera narratives visuals i espacials significatives.
La seva metodologia d’investigació, que utilitza tecnologies innovadores de visualització, es pot comparar amb la de la investigació forense, ja que busca descobrir i exposar dinàmiques de poder ambivalent. La seva apropiació de les tecnologies de drons —habitualment associades a la vigilància militar— com a eines de resistència en la lluita per la descolonització proposa noves maneres de veure l’ecologia i de donar resposta a les accions contra les injustícies a escala planetària.