Daiara Tukano

Daiara Tukano és una artista, curadora, professora i activista de la comunitat indígena Tukano – Yé’pá Mahsã, que pertany al clan Eremiri Hãusiro Parameri de l’Alto Rio Negro, a la regió amazònica brasilera. Nascuda a São Paulo, és graduada en Arts Visuals i té un màster en Drets Humans per la Universitat de Brasília (UnB), on investiga el dret a la memòria i la veritat dels pobles indígenes.

Entre els seus èxits professionals, ha estat coordinadora de la Rádio Yandê des de 2015 fins a 2021, una emissora dedicada a les qüestions indígenes i a la cultura amazònica. També és membre fundadora de la Conferència Indígena d’Ayahuasca.

Ha participat en diverses exposicions internacionals, entre les quals destaca la seva presència a la 34a Biennal de São Paulo. A més, va ser guardonada amb el Premi PIPA Online 2021 i va rebre el Prince Claus Seed Awards el 2022. El seu treball artístic es troba en importants col·leccions, com la Pinacoteca de São Paulo, el Museu d’Art de São Paulo (MASP), el Memorial dels Pobles Indígenes (DF), el Museo delle Civilità (Roma, Itàlia) i el Mauritshuis Museum (Haia, Països Baixos).

Com a curadora, va ser responsable de l’exposició Nhe’ẽ Porã: Memória e Transformação, dedicada a les llengües indígenes, que es va presentar al Museu de la Llengua Portuguesa de São Paulo. A més, és membre del Consell Nacional de Cultura (CNPC/MINC), com a representant dels pobles indígenes, en el mandat 2022-2025.

Daiara Tukano també estudia la cultura, la història i l’espiritualitat del seu poble, i treballa conjuntament amb la seva família per aprofundir en els coneixements tradicionals. En l’actualitat, resideix a Brasília, on continua la tasca d’activisme i difusió de les cultures indígenes a través de l’art i la recerca.

Contacta amb l'artista:

Articles relacionats

El terme ‘colonialisme’ neix d’una realitat profunda i arrelada en nosaltres, en la nostra psique, en els nostres fets, passats i presents. Tanmateix, com es poden transcendir les alteritats hegemòniques?