Directora de Mangrana
El feminisme està latent en nosaltres des de temps immemorials. La nostra memòria col·lectiva és subterfugi de les lluites i experiències del passat, de la història que ens precedeix, però també és precursora d’un modus operandi que avui ens confronta. Mai ningú no hauria d’haver dictat sentència, mai ningú no s’hauria d’haver sotmès: “els homes són forts”, “les dones són dèbils”… I ara què? Serem capaços (tothom de manera conjunta) de trencar amb la concepció desigual i binària del gènere? Podrem cultivar l’art de crear i viure en igualtat i plenitud?
El cànon artístic del renaixement, que va marcar el pas de l’edat mitjana a l’edat “moderna”, es va caracteritzar, sobretot, per una falta greu de dones artistes, així com per una representació de la realitat esbiaixada: l’experiència masculina com a única i universal. Fins al segle XIX cap dona no va poder passejar-se pels carrers sense estar acompanyada d’un home o assistir a classes de dibuix de nus. El pinzell va estar sempre associat a un signe de “virilitat” i, en canvi, les arts elaborades amb fibres, considerades arts menors.
Tot i així, malgrat aquesta experiència gravíssima dels fets i l’esterilitat improductiva de la nostra ment, que ja no reacciona a les injustícies i abusos, sembla que algunes formes ara canvien. Llibres com el de la historiadora de l’art Katy Hessel Història de l’art sense homes o accions performatives com la de Queridas viejas, de l’artista Maria Gimeno, són algunes de les moltes accions que estan contribuint a la reconquesta històrica. Així mateix, les retrospectives que avui s’exposen als principals museus i galeries del món.
No obstant això, encara queda molt per transmutar. No podem oblidar que, tot i que avui som moltes les dones que podem exercir el dret a l’art, encara en són moltes les que lluiten per assolir drets bàsics. Ser-ne conscients és un deute històric, que ens ha d’ajudar a seguir lluitant cap endavant per omplir de significat i significant una nova història que tot just comença. I sempre pensant en totes elles, les que ens han ajudat fins aquí, des d’un espai-temps recòndit.
Característiques de l’edició en paper:
Pàgines: 60
Enquadernació: rústica
Certificació ecològica FSC
Dimensions: 20 x 25 cm
ISSN: 2696-8681
Editorial: Mangrana Cultura Contemporània, SCCL
Any: 2023