A Cobert anuncia la guanyadora de la convocatòria Teixir la Memòria

Igualada, 2000

A Cobert ha donat a conèixer la guanyadora de la convocatòria Teixir la Memòria, María Rosa Aránega, qui podrà gaudir d’una residència artística fins al 20 de maig a l’indret de l’espai de pensament crític i creació artística. La decisió ha estat molt difícil, ja que la qualitat i la maduresa del pensament crític han estat elements presents en moltes de les propostes.

María Rosa Aránega, nascuda a Almeria el 1995, s’ha destacat en l’àmbit artístic per la seva profunda exploració de temes com la memòria, la política i la violència, especialment en relació amb els abusos de poder i les violacions dels drets humans durant la dictadura franquista a Espanya. A través de la seva obra, Aránega busca desenterrar els relats perifèrics i subterranis que sovint són marginats a la narrativa oficial de la història, i revelar així connexions entre el passat i el present que ens travessen com a societat.

Paisajes de persecución y cante (2024) de María Rosa Aránega / © María Rosa Aránega

La seva obra es nodreix d’una extensa varietat de fonts, incloent-hi fotografies de fitxer, testimonis orals i dibuixos, que utilitza per construir nous espais de reflexió i diàleg. El seu enfocament en la recuperació i reactualització d’imatges del passat li permet plantejar una dicotomia entre temps i territoris, en què difumina els límits entre l’àmbit personal i el social, l’individual i el col·lectiu, el familiar i l’històric.

Como se avanza en fuego enemigo (2023) de María Rosa Aránega / © María Rosa Aránega

La fotografia, en particular, té un paper fonamental en el treball d’Aránega, ja que permet explorar tant les qualitats gràfiques com simbòliques de les imatges i revelar capes de significat que van més enllà de la seva aparença superficial. A través de l’activació d’aquests relats marginats, l’artista cerca generar nous sentits crítics que ens ajudin a comprendre i reconèixer-nos en el present com a part d’un històric continu.

Ad Perpetuam Memoriam (2017-2024) de María Rosa Aránega / © María Rosa Aránega

El premi reconeix el compromís d’Aránega amb la recuperació de la memòria històrica i la seva capacitat per generar reflexió i diàleg a través de l’art. Així i tot, cal destacar el reconeixement a la feina de Yelena Cvejic, Luana Raiter i Krystel Cárdenas, que han estat finalistes d’aquesta convocatòria.

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Articles relacionats

L’espai cultural A Cobert, situat a Moià, convoca una residència artística de quatre setmanes amb l’objectiu de reivindicar la història tèxtil femenina. Enguany, la temàtica gira entorn de la memòria oral, la microhistòria i el feminisme.
Ens situem al bell mig de Moià en un espai rústic antany víctima de les flames de la Primera Guerra Carlina i que fins fa cinquanta anys aixoplugava porcs. Avui, amb una obertura nova que aporta lluminositat a l’emblanquinada sala gran, A Cobert s’erigeix en un refugi per al pensament crític i la creació artística.
M'interessa patrocinar aquesta secció