Descobreix l’octàgon ponentí amb Viladot

Vilanova de Bellpuig, 1999

Per les contrades ponentines hi ha vuit estrelles al cel que revelen la literatura i l’activitat artística de les avantguardes del segle XX a Lleida. És per aquest motiu que l’exposició Guillem Viladot i els creadors de Ponent -instal·lada al Museu de Lleida fins a l’11 de juny- és una gran oportunitat per (re)descobrir aquests poetes que vagaven pel territori lleidatà per oferir una òptica artística singular a tot allò que conforma la comunitat de Ponent.

Foto: Santi Iglesias / MUSEU DE LLEIDA

La mostra traça un recorregut connectat que transita per les vides i la trajectòria artística del creador d’Os de Balaguer Leandre Cristòfol, fins a l’escriptor segarrenc Manuel de Pedrolo, passant per Agramunt amb Josep Guinovart, Tàrrega amb Lluís Trepat, Sant Martí de Maldà amb Josep Vallverdú, Belianes amb Daniel Gelabert, Artesa de Lleida amb Josep Iglésias del Marquet i, per la ciutat de Lleida, amb Albert Coma Estadella.

A l’exposició es pot veure des del Poema de l’home -amb un abecedari visual i característic- fins a retrats íntims de Guillem Viladot, pintats per Lluís Trepat

Exposició Guillem Viladot i els creadors de Ponent al Museu de Lleida Foto: Marta Argilés

A l’exposició es pot veure des del ‘Poema de l’home’ -amb un abecedari visual i característic- fins a retrats íntims de Guillem Viladot, pintats per Lluís Trepat

Al mateix temps, l’obra parla de les diferents col·laboracions entre aquests artistes ponentins i les seves interconnexions, exposant un seguit de peces que fan simbiosi entre l’arquitectura, la pintura, la poesia, l’escultura, la literatura i el periodisme que aquest octàgon ponentí utilitzava per fer front a unes modes estipulades de l’època: un règim franquista que s’emparava amb la censura i una línia disruptiva que transgredia de les línies estètiques del segle XX.

Així doncs, Pedrolo, Guinovart, Trepat, Vallverdú, Gelabert, Iglésias del Marquet i Coma van capgirar conjuntament amb Viladot l’estètica de l’època, sent coneixedors dels seus orígens i reivindicant les seves arrels a través d’un art revolucionari i crític. Amb tot, sempre de bracet de l’amistat que els unia i, sobretot, reivindicant la connexió entre els territoris de Ponent i la força dels petits pobles.

Tècnica mixta sobre tela: Homenatge a Guillem Viladot a càrrec de Josep Guinovart (2000) Foto: Marta Argilés
Foto: Marta Argilés

L’exposició és una producció de la Xarxa de Museus de les terres de Lleida i Aran i forma part dels actes que commemoren el centenari del poeta agramuntí, Guillem Viladot, sota el comissariat de Pau Minguet.

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Articles relacionats

Viladot va ser un artista multidisciplinari, de ploma inquieta i ment desperta, que va cercar –i trobar– en les lletres i els objectes uns canals únics per comunicar-se. Aquesta figura del segle XX destaca per la seva projecció com a novel·lista, periodista, confeccionador d’objectes i referent indiscutible de la poesia concreta i visual.
M'interessa patrocinar aquesta secció