Lily Brick omple Balàfia de llum i color amb Gamma

Igualada, 2000

Enguany, el barri de Balàfia ha protagonitzat un paisatge de llum i color durant la celebració del Gamma, el Festival d’Art Urbà de Lleida, i jo no m’ho he volgut perdre. Sota la direcció artística de la lleidatana Lily Brick, una figura clau en l’escena urbana internacional i, alhora, una icona de la feminitat i la reivindicació de la dona en l’art, aquest festival ha demostrat que l’art urbà no es compleix només amb una funcionalitat estètica, sinó que és una eina poderosa de transformació social i cultural.

Mr. Difuz

M’endinso al barri per trobar els murals dels artistes estrella d’enguany: Mr. Difuz, Smug One, Cactusoup i Irene López. Des que començo a creuar carrers, sento l’energia d’aquesta sinergia entre veïnat i artistes. Gamma és un projecte que trenca barreres, que fusiona el talent creatiu amb la realitat del barri, amb les històries quotidianes d’aquells i aquelles qui envolten els murals. Aquesta relació que s’estableix entre l’art i el barri transmet un missatge vital sobre la funció de l’art com a projecte col·laboratiu i democràtic.

La proposta ha anat més enllà de l’aspecte visual. Els murals, que s’han anat gestant entre el 7 i el 13 d’octubre, són el resultat de la convivència entre els artistes convidats i els veïns del barri, els qui han pogut gaudir l’evolució de les peces artístiques. D’aquesta manera, les obres han cobrat un sentit identitari col·lectiu i han creat una concepció única del festival, tot dotant-lo d’una dimensió atemporal que perdurarà en el temps com a història del barri i dels seus habitants.

Irene López

Els quatre murals resultants són un missatge d’unió, cooperació i respecte, així com un símbol de diversitat cultural que defineix Lleida. Per la seva part, el nom del festival no podia ser més encertat: Gamma. Així com la radiació gamma penetra profundament en la matèria, l’art creat en el festival penetra en l’essència del barri, per transformar-lo en quelcom nou. De fet, mentre he passejat els carrers de Balàfia, he pogut observar persones que fotografiaven els murals i comentaven les obres compartint impressions, descobrint-ne nous matisos, i en certa manera, donant-los un significat únic. Aquest és el poderós missatge dels artistes i Brick, qui amb la seva direcció ha aconseguit dur a terme un festival que representa la democratització de l’art en l’espai comunitari.

Cactus Soup

Al llarg de l’experiència que ha suposat recórrer Gamma, he pogut identificar la figura present de Lily Brick, qui destaca per la humanització d’espais urbans, i en què les dones sovint són protagonistes. La representació de les dones destaca de manera òbvia, sempre des d’una perspectiva de representació femenina que aporta vitalitat, força i convicció, i desplaça la representació històrica de la figura masculina i tot allò relatiu a l’home que invisibilitza la dona.

Smug One

Gamma ens recorda la importància de la funció de l’art: un projecte col·laboratiu amb un missatge poderós que és fet per tothom i per a tothom. Lily Brick i els artistes d’enguany han utilitzat la seva capacitat artística per crear un espai de diàleg comunitari ple d’art, color i vida. Lily Brick, des de la direcció, ha aconseguit una mirada femenina i democràtica que ha omplert els murals de Balàfia per sempre.

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Artistes relacionats

Articles relacionats

Artista gràfica que ha donat la volta al món mitjançant la tècnica de l’esprai. La seva obra mural no només representa una part intrínseca i indispensable de la seva personalitat empoderada, intuïtiva i sensible, sinó que també ens interpel·la sobre algunes qüestions socials i de gènere.
M'interessa patrocinar aquesta secció