ERRANT 2025 a Coll de Nargó: quan l’art contemporani fa camí pel territori

Del 17 al 20 de juliol, el municipi de Coll de Nargó (Alt Urgell) esdevindrà l’escenari de la sisena edició del Festival ERRANT, itineraris d’art i pensament, un projecte cultural impulsat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs que reivindica l’art com a eina de connexió amb l’entorn, la memòria i la vida comunitària. ERRANT és un festival sense seu fixa que cada any es trasllada a un indret diferent de la geografia lleidatana i construeix així un recorregut que descentralitza la cultura contemporània i posa en valor el vincle amb el territori.

Aquest caràcter nòmada no és només una estratègia logística, sinó una declaració d’intencions: fer de la itinerància una forma de pensament, un gest d’obertura i de permeabilitat entre la creació artística i els espais socials, naturals i històrics de les comarques. En aquest sentit, ERRANT s’ha consolidat com un dels esdeveniments de referència per a la promoció de la cultura contemporània a Ponent, tot generant espais de trobada, creació i diàleg a escala local.

L’edició d’enguany tindrà lloc a Coll de Nargó, municipi amfitrió d’una programació diversa que desplegarà instal·lacions artístiques efímeres als carrers, recitals poètics, concerts, performances i una tertúlia literària. El comissari del festival, Jesús Vilamajó, defensa que “el que pretenem amb el Festival ERRANT és arribar a tots els pobles de la demarcació de Lleida per democratitzar la cultura”. Segons Vilamajó, el valor afegit del festival és l’aposta per “una cultura vinculada a la creació contemporània des d’un punt de vista transversal”, amb una mostra artística als espais públics com a activitat central per garantir que l’art sigui accessible i proper.

Entre les propostes més destacades hi ha la Mostra artística ERRANT, que convida set artistes a desenvolupar instal·lacions in situ al nucli antic; els recitals poètics de Blanca Llum Vidal, Oriol Sauleda i Núria Martínez-Vernis; la performance Llum eterna de Pep Aymerich; i la tertúlia sobre creació literària organitzada per l’editorial Fonoll, amb la participació d’Ivet Eroles, autora vinculada a la literatura des dels marges i la memòria rural.

Des de Mangrana ens en fem ressò, tot destacant que diversos artistes que formen part de la programació d’aquesta edició han estat entrevistats o han col·laborat amb la revista en números anteriors, com és el cas d’Ivet Eroles, Nil Nebot, Marta R. Chust o Xesco Mercè. Ens alegra retrobar els seus noms en un esdeveniment que comparteix amb Mangrana l’impuls d’obrir camins entre art, pensament i territori —trobareu les seves biografies a continuació de l’article.

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:
M'interessa patrocinar aquesta secció