La revista ‘Mangrana’ publica el dotzè número, dedicat al Metavers

Lleida, 1983

Lleida, 26 de setembre de 2024

La revista trimestral d’art i pensament Mangrana treu a la venda el dotzè número. Després de tres anys, aquesta cooperativa editorial lleidatana consolida la seva permanència en les prestatgeries de quioscos i llibreries arreu dels Països Catalans i continua en el seu afany de promoure la creació artística i cultural del territori, publicar en català i activar el pensament crític arreu.

Centrada íntegrament en el Metavers, la nova edició s’articula a través de les seccions que li són segell. Amb Retrats, un format d’entrevistes en profunditat a artistes, conversa amb l’artista digital Anna Carreras sobre la realitat expositiva dins i fora dels metaversos, així com de la senzillesa de crear amb art generatiu. Amb Roc Parés, alhora artista, investigador i docent, aprofundeix en la idea de Metavers i desafia algunes de les narratives tecnològiques emergents.

Amb la voluntat de destacar els esdeveniments artístics i immersius més rellevants de la geografia catalana, la revista es desplaça a Barcelona per visitar i entrevistar a l’equip de Layers of Reality, els creadors dels universos creatius Dalí Cibernètic i Tutankamon, entre d’altres. A través d’un viatge immersiu al centre de Jules Verne, Mangranaexplora l’univers creatiu de la recentment estrenada i aclamada Jules Verne 200, amb què l’Ideal Centre d’Arts Digitals de Barcelona commemora el bicentenari d’aquest clàssic de la ciència-ficció d’aventures.

En aquesta ocasió, la directora de la revista, Laia Pulido, enceta la secció d’opinió amb un desafiament tan paradigmàtic com terminològic: Transhumanisme o bitificació? Amb la introducció del nou terme bitificació, Pulido estableix un antagonisme conceptual amb el transhumanisme de Dante Alighieri, amb la qual cosa crea un paral·lelisme entre la bitificació —o la reducció de les persones a formes simplificades de zeros i uns— i la pèrdua de la transcendència humana.

En conclusió, Mangrana convida, una vegada més, a reflexionar i qüestionar els efectes d’aquesta nova realitat en la cultura i la societat actuals, alhora que en destaca les possibilitats creatives i artístiques. Amb aquest nou número, es reafirma el compromís d’explorar i analitzar els límits de l’art i el pensament contemporanis, i de desafiar les narratives establertes, obrint noves perspectives sobre el futur dins i fora del Metavers.

Sobre Mangrana:

La cooperativa editorial Mangrana és una iniciativa que té com a objectiu publicar en català, potenciar el pensament crític i promoure la creació artística i cultural del territori. Des del seu naixement el 2021, ha estat guardonada en dos ocasions: Millor Iniciativa Cooperativista de Ponent 2021 i millor reportatge de la premsa escrita 2023 als Premis Mila de Periodisme. A més, amb la peça Origen, una acció performativa creada per Mangrana i dirigida coreogràficament per Sandra Macià, va ser seleccionada per participar en el 22è certamen internacional de dansa Burgos & Nueva York, en què va competir en la categoria Bailando con Piedras, celebrat també el 2023.

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Articles relacionats

Estàs preparat per endinsar-te al Metavers? Explora les possibilitats artístiques i els reptes d’aquests entorns virtuals amb el nou número de Mangrana i descobreix com estan transformant l’art i la cultura.
M'interessa patrocinar aquesta secció