La Panera enguany estrena una programació que aposta un grau més en l’aspecte de qualitat artística amb un panorama d’artistes ric i divers en què s’han seleccionat artistes com Abel Azcona, Joon Giralt, Elisa Munsó, Pol Merchan, Fito Conesa i Lily Brick, entre d’altres. Aquesta viatja a través d’una mirada sostenible de l’exposició de petit format Petjades plàstiques de l’artista Joon Giralt, fins al concepte de sostenibilitat familiar d’Abel Azcona. Les meves famílies, que radica en la vulnerabilitat que habita els cercles que ens han fet ser i ens construeixen com a persones. D’altra banda, transita i explora cap a un terreny de gènere donant espai i altaveu a les exposicions Pol Merchan, on s’aborda a través d’obres audiovisuals les poètiques i estètiques trans, o la proposta de Blanca Arias, La geografia més propera: el cos, una exposició col·lectiva sobre nous feminismes.
La nova programació ha apostat per exposicions de gran format, que habitaran l’Espai 0 i l’Espai 1 del centre, i per exposicions de petit format, que s’instal·laran a l’Espai Transversal, l’Espai miniPanera i el Centre de Documentació. Així doncs, La Panera s’impregnarà un any més d’exposicions individuals, col·lectives i de projecte, d’artistes lleidatans, nacionals i internacionals de forma gratuïta i obrint-se al públic de la ciutat i forà.
Les mostres artístiques que donaran el tret de sortida a aquesta nova era artística de La Panera són l’exposició col·lectiva Ecologies queer. Aberracions naturalment subversives a cura de Christian Alonso, que s’exposarà a l’Espai 0 de La Panera a partir del 28 d’octubre i fins al 28 de gener de 2024, i l’exposició individual Abel Azcona. Les meves famílies, 1988-2024 a l’Espai 1 i que també es podrà visitar en petit format al Centre de Documentació. En petit format trobarem les mostres Joon. Petjades plàstiques de l’artista lleidatà a l’Espai Transversal; Oh! Un retrat. D’Elisa Munsó a l’Espai miniPanera; i en un format que explora la dimensió digital, Exposició en línia #15 a l’enllaç permanent que facilita el Centre d’Art La Panera.
Fent un salt al 2024, a partir del 24 de febrer i fins al 26 de maig es podrà visitar l’exposició col·lectiva Hidràulica psicosocial a l’Espai 0, tota una oda a la infraestructura del Canal d’Urgell, i l’exposició individual Pol Merchan, del mateix artista i a cura de Marta Sesé a l’Espai 1. Tanmateix, en petit format podrem vivenciar visualment Anòxia. Un preludi constant, projecte de Fito Conesa que s’instal·larà a l’Espai Transversal; Goula, un projecte d’Helena Ayuso que habitarà l’Espai miniPanera; i l’exposició individual d’Anna Roigé Ignasi Aballí al Centre de Documentació, una mostra recopilatòria de les edicions de l’artista que confronta l’existent i el no existent.
Més entrada l’estació estival, del 15 de juny al 19 de setembre podrem gaudir des d’una òptica feminista l’exposició col·lectiva La geografia més propera: el cos a l’Espai 0. I, en un format més reduït, trobarem On Mediation/11, projecte coordinat per Martí Peran i que habitarà l’Espai Transversal; Tinta Fina. Còmic expandit a miniPanera a cura d’Helena Ayuso, i Diàleg entre els fons d’edicions d’artista del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i el Centre d’Art La Panera al Centre de Documentació.
I tancant la programació en època de tardor i encetant un nou any, del 26 d’octubre al 25 de gener de 2025 podrem visitar la 13a Biennal d’Art Leandre Cristòfol, compartida entre l’Espai 0 i l’Espai 1; Per amor. D’Alicia Santamaria a l’Espai Transversal; la mostra lleidatana Pintura mural amb Lily Brick a l’Espai miniPanera; i l’exposició individual Dora García al Centre de Documentació. I, entre totes aquestes propostes, també hi trobarem Tipògrafa en residència 2024: Gemma Villegas, una iniciativa nascuda l’any 2017 i impulsada pel Centre de Documentació de La Panera amb la voluntat de convidar diferents tipògrafs per tal que elaborin identitats tipogràfiques que acompanyin les diverses exposicions de l’espai en qüestió i activitats, així com les de l’espai miniPanera i les d’educació i programes públics, i d’aquesta manera, contribuir a la relació entre la tipografia i l’art. Aquesta està activa durant tot l’any i s’hibridarà de forma conjunta amb les exposicions d’enguany.
Per acabar, i sense deixar-nos de citar les activitats paral·leles que també s’han programat per aquesta nova era cultural, el 18 i 19 de novembre podrem gaudir de l’activitat Ecoqueer, un taller de dibuix i costura subversiva a càrrec de La Erreria House of Bent. Més endavant, el 13 de desembre podrem viatjar a l’època de les trementinaires i els caçadors del Pirineu de Lleida a través de l’exposició dels projectes Roseta de Neus Solà i Marta Garcia Cardellach i Porfídia y Arreglos d’Elsa Casanova. I, ben entrats al mes de gener, del 13 al 20 hi ha programada Les comunitats de gel, una conversa taller adreçada a les persones involucrades en processos de criança o amb infants en la fecundació de les quals hi hagi intervingut material genètic de donants; Betablastocuir el 13 de gener, una lectura performativa a càrrec d’Ona Bros; i Formes de la No_Visió el 27 de gener, una performance a càrrec d’Aina Mestre.