En erupció: Sismògraf 2023

El festival nacional de referència de la Garrotxa s’estén del 13 al 16 d’abril
Vilanova de Bellpuig, 1999

El festival nacional de referència de la Garrotxa Sismògraf encén la maquinària per tirar endavant una 15a edició del 13 al 16 d’abril que posa el focus en la natura morta, les interespècies, els minerals i els vegetals.

L’organització ha dissenyat cinc plànols per tal de viure el festival des d’òptiques diferents: Vull anar amb calma, Ho vull veure tot, Ho vull veure tot tot tot, Familiar i la Pista verda. Així doncs, aquests recorreguts permetran al visitant gaudir de tots els espectacles programats al ritme que aquest triï.

L’exposició Mater de Claudi Casanovas obre la programació del festival. Aquesta mostra de caràcter gratuït es podrà visitar de l’11 d’abril a l’1 de maig al Museu de la Garrotxa. Del 13 al 15 d’abril es podrà veure la videoinstal·lació Cratera: 1st Movement al mateix museu olotí, una creació originària de la cooperativa portuguesa CiRcoLando formada per André Braga i Cláudia Figueiredo, inspirada en els paisatges volcànics i que s’estrenarà de forma completa al Sismògraf 2024. Mentre que l’exposició Escarabats, que tradueix la imatge gràfica del festival, es podrà veure a Can Trincheria, convertint els coleòpters en protagonistes de l’edició.

L’exposició ‘Mater de Claudi Casanovas sobre la programació del festival al Museu de la Garrotxa

En un altre espai de la capital de la Garrotxa, l’Orfeó Popular Olotí acollirà del 13 al 15 d’abril l’obra de Neja Tomšic Opium Clippers, on a partir d’una cerimònia del te es descobrirà un assaig visual que ronda al voltant d’uns jocs de ceràmica pintats a mà i la història del comerç de l’opi durant els segles XVIII i XIX a la Xina. Del 13 al 16 d’abril, la colombiana Maria Camila Sanjinés presenta la relatoria visual Partitura de moviment dibuixat, i a Can Vayreda es podrà veure l’espectacle familiar Freeze de Nick Steur, que segur que us deixarà ‘de pedra’. Per altra banda, l’espai La Carbonera d’Olot acollirà Si nadie habla de las cosas que importan de Rosa Casado i Mike Brookes, lligada a la proposta En un día claro puedes ver para siempre, instal·lada al mateix espai del 14 al 15 d’abril.

StopGap Dance – INTERESPÈCIES

El festival que referma uns valors sostenibles presenta dues propostes teatrals més amb Sinople Series de Gilles Viandier a l’espai El Firal i Terra Rhapsody del projecte d’Ester Guntín, Vaikonur, que es representarà al Teatre Principal d’Olot. També, la mostra de dansa presenta tres experiències llunàtiques; la primera planteja un bany lunar a la plaça de Braus d’Olot, la següent compta amb la instal·lació d’una lluna de set metres de diàmetre creada per l’artista britànic Luke Jerram, sota l’activitat Museum of the Moon i l’última proposta lunar és Allunatges, que permetrà visitar de forma guiada la instal·lació de l’artista britànic.

A més, en el marc de la Carta Verda 2023 que presenta l’edició per tal d’oferir temps, espai i recursos a un creador o creadora elegit, s’enfoca enguany amb la proposta de l’artista Job Ramos i el seu projecte A la intempèrie. Atendre un fora de temps, que es projectarà en l’univers nocturn d’Olot del 13 al 15 d’abril. Mentre que Habiter de Katia-Marie Germain es deixarà veure al Teatre Principal olotí i la Guia per a una cartografia emocional d’un jardí, dissenyada per la Fundació Quo Artis es podrà recollir el mateix dia que donarà el tret de sortida el festival fins a acabar-ne els exemplars.

El festival també presenta propostes teatrals a l’espai El Firal i al Teatre Principal d’Olot, així com tres experiències llunàtiques de dansa a l’aire lliure

El Sismògraf també exhibeix un any més la seva capacitat d’adaptació i d’integració social, apostant per peces com Si fóssim flors de Marga Socias i Thomas Roper. Una instal·lació adaptada per a persones cegues que compta amb textos en escriptura braille, llibrets informatius per als acompanyants i suports d’àudio per a les persones cegues no acompanyades, a més d’incorporar una intèrpret de llengua de signes. I explora en el vessant reciclable a través de la instal·lació viva i monocromàtica feta íntegrament de cartó per Jean Michel Caillebotte No made Land «Les vanités». D’altra banda, el festival s’obre al públic familiar oferint propostes com Maña, de la Cia. Manolo Alcántara; Woods / Bosque, una proposta participativa de Clara Lima i Futura & Linha de Fuga, i Coreografías Selváticas, d’Adriana Reyes, que pretén ballar al ritme de les plantes. A més de presentar propostes participatives que interpel·len el públic amb Has de canviar la teva vida! de Servand Solanilla i navegar entre els espectacles de Llum de Fideu amb Sfumato, Frock de Stopgap dance company; Ramat Simfònic de Quim Girón i Moon Ribas, ‘Ciutat dormitori’ de Contenidos Superfluos, que es concentra en el ‘site specific’ del Cementiri d’Olot; Dels intestins una soga i del cul un sac de gemecs d’Íntims Produccions i David Climent, i Parc Nou en Moviment amb l’experiència immersiva al parc urbà olotí feta per quatre companyies.

El Sismògraf exhibeix un any més la seva capacitat d’adaptació i d’integració social, apostant per peces adaptades per a persones cegues i textos en escriptura braille

Així doncs, quines experiències estàs disposat a experimentar de les 33 que planteja el Sismògraf 2023?

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Articles relacionats

El Festival Sismògraf se celebra enguany des del 18 fins al 21 d’abril. A més, s’ofereix una pròrroga amb Sismodansa per continuar gaudint de la màgia els dies 26, 27 i 30 d’abril.
L’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i el Festival Sismògraf presenten la Beca Stalkers, adreçada a persones joves d’entre 18 i 25 anys amb interessos culturals.
Olot és la seu del Sismògraf, el festival que detecta el moviment del cos i del planeta. Enrere ha quedat aquell projecte local que s’emmarcava en el dia de la dansa. En la seva 15a edició, floreix convertit en una autèntica celebració de les arts vives híbrides i contemporànies.
M'interessa patrocinar aquesta secció