diversitat o binarisme?

Directora de Mangrana

Aquest 10è número de la revista pretén mostrar a través de l’art les realitats socials tal com són en termes d’identitats i constructivismes. El temps transcorregut fins ara ha organitzat les societats en unitats estereotipades, amb la qual cosa la brúixola cognitiva de les persones s’ha desenvolupat segons aquestes, condicionant i determinant el nostre comportament tant individualment com col·lectiva. Però qui som realment?

Després de la primera pedra del constructivisme social, el relat sociocultural hegemònic ha representat uns subjectes i n’ha invisibilitzat d’altres. Basat en fonaments esbiaixats, avui, aquest imaginari e(n)s fragmenta, amb conseqüències personals i globals encara incommensurables. Els marges, entesos com a fronteres fins ara, es dissipen en la seva falta d’autenticitat per iniciar-se en el camí de la (des)construcció i el símbol d’aquesta crisi emergeix com un estat de confusió.

Identitats diverses, que mai no han estat a gust amb cap de les etiquetes creades, en generen de noves o les utilitzen totes i cap alhora. La confusió es tradueix en alienació i l’alteritat en norma. Les i lis supervivents d’aquest genocidi social sense precedents en la història de la humanitat, per fi, trenquen i desdibuixen els marcs que fins ara delimitaven l’individu. Qui és el poderós i qui l’empoderadi ara?

Dones que encara avui viuen en el segrest més íntim: sota un vel; homes que no se senten a gust amb les múltiples etiquetes associades al seu gènere; persones a les quals el gènere no les defineix i a qui la societat d’avui ja no les representa; classes socials estigmatitzades o sexes que es transformen per adaptar-se a un binarisme en decadència. Però què hi hauria enllà d’aquesta divisió?

Portada: JOSEP PULIDO

Subscriu-te a la revista!

Accedeix a tot el contingut exclussiu i reb el nostre butlletí puntualment amb totes les novetats abans que ningú.
Per tal d'obtenir més informació sobre les diferents modalitats de subscripció que t'oferim, fes clic al següent botó:

Articles relacionats

Amb la trilogia de curtmetratges que ens presenta Pol Merchan a La Panera, aterrem a Berlín, una mena de País de Mai Més, on poder desafiar les categories binàries de gènere. L’exposició podrà visitar-se fins al 26 de maig.
‘Antibiografia’ es tracta d’una exposició itinerant que recorrerà diversos centres artístics durant el 2024. S’ha inaugurat recentment al Mèdol. Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, on podrà visitar-se a les Golfes de Casa Canals fins al 26 de maig.
A partir de diferents mostres expositives, entrevistes en profunditat a artistes i articles d’opinió especialitzats, s’aborden espais de reflexió i pensament com els del constructivisme social, la (des)construcció social del gènere o l’efecte incapacitant del burca.
M'interessa patrocinar aquesta secció